Kompanija Zeka – Comerc d.o.o Gračanica osnovana je 1995. godine u mjestu Lukavica pored Gračanice kao kiosk radnja sa samo jednim uposlenim radnikom. Danas je to kompanija sa  450 radnika i 28 poslovnih jedinica te godišnjim prihodom i profitom koji je svrstava u velike i brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini.

Zeka-Comerc doo ima razvijen transport u Bosni i Hercegovini sa osamdeset voznih jedinica, četiri bau centara na području Tulanskog,  dva na području Unsko-Sanskog kantona te bau cenar u Zenici, Sarajevu i Bijeljini. Uz transport i bau centre ova kompanija  ima i dvije benzinske pumpe u Gračanici i Zenici kao i sopstveni proizvodni metalni pogon a, pored poslovanja unutar Bosne i Hercegovine, Zeka-Comerc posjeduje transport u Sloveniji sa dvadeset kamiona. Zeka bau centri rađeni su prema evropskim standardima, odnosno konceptu Let´s Do It prodajnih objekata, a uz pomoć poslovnog partnera austrijske kompanije 3e sa kojom Zeka-Comerc posluje 11 godina.

Svih 26 godina poslovanja Zeka-Comerc bilježi stalan rast broja uposlenika,  prihoda i profita.

Posao je lakše obavljati kada imamo viziju a vizija naše kompanije  je razumjeti potrebe svojih kupaca i omogućiti im kupovinu u kojoj će pronaći sve za svoj dom na jednom mjestu a asortiman je veoma raznovrstan i uključuje:  građevinski materijal i suhu gradnju, auto i moto opremu, sanitarije i vodo materijal, željezariju i okove, materijal za grijanje, alate i mašine, boje i lakove, vrtni asortiman, bijelu i AV tehniku, rasvjetu i elektromaterijal, dekoraciju, igračke, školski pribor te posuđe.

Cilj rukovodioca kompanije jeste izgraditi prepoznatljiv brend kako u našoj zemlji tako i na tržištu Evropske unije te postati broj  jedan  u BiH kada je riječ o bau centrima.